Wartość: 0,00 zł
Każda z kaw posiada charakterystyczną dla niej moc, równowagę oraz kwaskowatość. Co jednak oznaczają te nieco zagadkowo brzmiące właściwości kawy?
Moc - body, to doznanie smaku kawy. Określając ją, chodzi o wyczucie bogactwa smakowego, które jest obecne w chwili, gdy kawa jest już na końcu języka. Inaczej mówiąc jest to pewne wrażenie lekkości lub pełni smaku. Kawa o mniejszej mocy będzie sprawiała wrażenie lekkości na języku, natomiast kawa „cięższa” będzie wyraźniejsza, bardziej wyczuwalna, a jej smak zostanie w ustach na dłużej. Szczególną uwagę na moc kawy należy zwrócić wtedy, kiedy pijemy ją z mlekiem, a to dlatego, żeby biała kawa nadal zachowała swoje walory smakowe.
Kwaskowatość jest wysoko cenionym walorem kawy, choć często, zupełnie bezpodstawnie, bywa mylona z kwaśnością czy goryczą kawy. To doznanie smakowe, wyczuwalne jest na bocznych krawędziach języka i przypomina delikatny posmak cytryny. Kwaskowatość jest cechą charakterystyczną Arabik i to ona nadaje im indywidualny, szlachetny charakter.
Równowaga, czy inaczej zbalansowanie kawy, to ogół doznań, związanych z jej piciem, bez wybijającej się na przód jednej, charakterystycznej cechy. Jest to całościowe odczucie, jakie wywierają wszystkie atrybuty kawy, swoisty balans pomiędzy słodkością, kwaskowatości, mocą i goryczką.