Witaj w sklepie z kawami z całego świata - MoonLightCoffee. Nasza palarnia kawy oferuje najwyższej klasy kawy ziarniste oraz mielone.
Ilość produktów: 0
Wartość: 0,00 zł
Strona głównaNowości i ciekawostkiAktualności

Moc, równowaga i kwaskowatość kawy - cóż to takiego?

26 X 2012, 09:20:00

Każda z kaw posiada charakterystyczną dla niej moc, równowagę oraz kwaskowatość. Co jednak oznaczają te nieco zagadkowo brzmiące właściwości kawy?

Moc - body, to doznanie smaku kawy. Określając ją, chodzi o wyczucie bogactwa smakowego, które jest obecne w chwili, gdy kawa jest już na końcu języka. Inaczej mówiąc jest to pewne wrażenie lekkości lub pełni smaku. Kawa o mniejszej mocy będzie sprawiała wrażenie lekkości na języku, natomiast kawa „cięższa” będzie wyraźniejsza, bardziej wyczuwalna, a jej smak zostanie w ustach na dłużej. Szczególną uwagę na moc kawy należy zwrócić wtedy, kiedy pijemy ją z mlekiem, a to dlatego, żeby biała kawa nadal zachowała swoje walory smakowe.

Kwaskowatość jest wysoko cenionym walorem kawy, choć często, zupełnie bezpodstawnie, bywa mylona z kwaśnością czy goryczą kawy. To doznanie smakowe, wyczuwalne jest na bocznych krawędziach języka i przypomina delikatny posmak cytryny. Kwaskowatość jest cechą charakterystyczną Arabik i to ona nadaje im indywidualny, szlachetny charakter.

Równowaga, czy inaczej zbalansowanie kawy, to ogół doznań, związanych z jej piciem, bez wybijającej się na przód jednej, charakterystycznej cechy. Jest to całościowe odczucie, jakie wywierają wszystkie atrybuty kawy, swoisty balans pomiędzy słodkością, kwaskowatości, mocą i goryczką.

SZYBKIE MENU:


SKLEP:


Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowościach wpisz swój e-mail.


Masz pytania?

  • Zadzwoń!